Er du frivillig barnløs eller selvvalgt barnefri?

Mit forhold til betegnelser for kvinder som mig, der har valgt at leve mit liv uden at få børn, og dermed bevidst undgår moderskabet, er ambivalent.

I lande, hvor andelen af barnløse kvinder er ca. dobbelt så høj som i Danmark, skelner statistikkerne mellem frivillig og ufrivillig barnløshed, fordi flere og flere kvinder bevidst vælger ikke at få børn. Ordet ‘barnløshed’ indeholder en indirekte ufrivillighed, der antyder, at jeg savner børn i mit liv. Det gør jeg ikke.

‘Selvvalgt barnefri’ lyder som om jeg vil være fri for børn i mit liv. Det passer ikke. Jeg kan godt lide, at være sammen med andres børn. Og mit valg er ikke mere selvvalgt end andre kvinders valg om at få børn.

Tilbage er den simple version: Jeg er bare en kvinde uden børn. Hverken mere eller mindre. Det er sandheden. Betegnelsen ‘kvinde uden børn’ er alligevel ikke uden komplikationer, fordi kvindelighed ubevidst er forbundet med moderskab for kvinder i den fødedygtige alder.

Først kommer spørgsmålet: Har jeg et behov for at være lige som alle andre? Har jeg lyst til at gøre det, de gør? Og bagefter, når svaret er nej: Jeg er ikke mor – hvem er jeg så?

Hvordan definerer du din identitet i forhold til valget om at leve dit liv uden at få børn?